554
Courgette met uien inmaken
Kooktijd:
Ingrediënten
- 6 middelgrote courgettes (= ongeveer 2 kg)
- 2 weckpotten met schroefdeksel van 1 liter
- 4 grote uien
- 6 eetlepels zout
- 0,5 liter (natuur)azijn
- 300 gram kristalsuiker
- 3 theelepels mosterdzaad
- 2 theelepels kurkuma (koenjit)
- 1 theelepel dillezaad (heeft u geen dillezaad gebruik dan dille)
- 2 laurierblaadjes
- 6 jeneverbessen
Instructies
- Was de courgettes en snijd ze in de lengte door.
- Verwijder de zaadlijsten met een theelepel.
- Snijd de courgettes in stukken van ongeveer 1 centimeter en snijd de uien in ringen.
- Neem een grote kom en doe hier de uien en courgetteblokjes in.
- Strooi hier 6 eetlepels zout over, meng het en laat dit 3 uur staan.
- Schep om het uur een keer met een lepel door de groenten.
- Neem na 3 uur een vergiet en doe hier de uien en courgettes in.
- Spoel de groenten af, onder stromend water, en laat ze goed uitlekken.
- Breng in een grote pan de azijn, suiker, het mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten koken totdat de suiker volledig opgelost is, voeg nu de groenten toe en laat deze nog 2 minuutjes zachtjes koken.
- Doe in elke weckpot 1 laurierblaadje en 3 jeneverbessen en schep daar de groenten bovenop. Het werkt gemakkelijk als u een trechter gebruikt.
- Goed aandrukken en giet dan het kokende azijnmengsel met de kruiden over de groenten tot de rand van de weckpot.
- Draai de schroefdeksel goed aan en zet de weckpotten ”op de kop” en laat ze 5 minuten afkoelen.
- Draai daarna de weckpotten om, draai nog een keer aan de schroefdeksel, zodat deze goed vast zit, en laat ze verder afkoelen.
- De deksel van de weckpot zal tijdens het afkoelen vanzelf indeuken. Dit betekend dat de weckpot vacuüm getrokken wordt.
- Laat de courgettes met uien minimaal twee weken staan voordat u ze opeet!.