365
Romige courgettesoep
Porties: 4
Ingrediënten
- 1 kilo courgette (= courgette van ongeveer 30 cm lang)
- 1 (groeten)bouillonblokje
- Sambal (of rode peper)
- Ketjap manis (zoete ketjap)
- 250 ml kokosmelk
Instructies
- Snij de kopse kanten van de courgette en daarna overlangs in 8 repen.
- Verwijder de zaadlijsten (er blijft nog ongeveer 800 gram over).
- Doe een klein bodempje water in de pan tegen het aankoeken.
- Snij de courgette in blokjes en doe deze met een theelepel sambal, het bouillonblokje en een paar eetlepels ketjab in de pan.
- Breng dit aan de kook (na een paar minuten de vlam laag zetten, je hoort het water op de bodem pruttelen) en laat het op een laag vuur verder garen. Roer ondertussen een paar keer om zodat het gelijkmatig gaart.
- Als de courgette gaar is kan de kokosmelk erbij.
- Pureer de massa met een staafmixer of blender
- Breng het weer even aan de kook alvorens het op te dienen.
Variatie tip:
Je kunt van te voren een uitje en wat knoflook fruiten of aanvullen met een (winter)wortel. Er zijn echter sambal- en bouillonsoorten waar deze ingredienten al in zitten.
Deze soep kan goed in het friesvak bewaard worden.
Als de soep een dag staat kan het wit uitslaan. Dat is geen bederf maar de room in de kokosmelk die naar de oppervlakte komt. Goed roeren tijdens het opwarmen en alles ziet er weer normaal uit.