Wat is het en wat kun je ermee?
De plant behoort tot de familie van de duizendknoop (polygonaceae). Tot deze familie behoren ook onder andere perzikkruid, boekweit, adderwortel, waterpeper, rabarber, en alle zuring soorten (veld-, scha- pen-, ridder-, etc.).
De Japanse duizendknoop is een diep wortelende vaste plant met lange, holle stengels van een halve tot 3m. lang met zij- takken en bladeren van 5 tot 12 cm groot. In de winter sterft de plant bovengronds af.
In maart en april schieten de, enigszins rood groene, scheuten snel de grond uit. De stengel is opgebouwd uit holle delen waartussen zich de knoop bevindt, waaraan zich een zijtak en een blad bevinden. De plant bloeit in augustus en september met pluimen van crème witte bloemen.
Invasieve exoot
De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die van oorsprong uit Japan komt en hier als tuinplant terecht is gekomen. De Leidse verzamelaar Philipp Franz von Siebold heeft deze plant meegenomen naar Nederland. De Japanse duizendknoop heeft een enorme groeikracht en groeit met gemak door straten en funderingen heen. Veel gemeentes zijn daarom de strijd met deze plant aangegaan, maar deze behoort tot de top 100 van meest invasieve exoten ter wereld. Het enige wat helpt is de plant uitputten. Wat dat betreft kunnen wij als wildplukkers daar goed bij helpen door de jonge scheuten steeds te lukken en te eten.
Bestrijding
Vele methoden zijn uitgeprobeerd om deze exoot te bestrijden. Sommige gemeenten hebben varkens ingezet: de Bonte Bentheimer. Deze dieren eten alleen van de duizendknoop als er geen andere lekkere hapjes voorhanden zijn zoals eikels. De Japanse bladvlo, zelf een exoot, zuigt vocht uit de bladeren. Het is nog de vraag hoe succesvol zo’n beestje zal zijn om de grote staken aan te vallen. Overleven ze hier de winter wel? Doen ze zich niet te goed aan landbouwgewassen? Een andere manier is om de bodem te verhitten of kokend water over de wortels uit te gieten. Of afdekken met plastic folie zodat de wortels afgesloten worden van licht en water. Dat moet wel jaren volgehouden worden.
Hoe dan ook: gooi materiaal van de Japanse duizendknoop nooit in de groen bak, altijd bij het restafval.
Eetbaar
De Japanse duizendknoop is in het voorjaar eetbaar. De jonge scheuten kunnen geoogst worden zolang de stengel knakt als je deze breekt. De stengel is dan nog niet verhard en zowel zoet als hartig goed te verwerken. Je kan de Japanse duizendknoop net zo gebruiken als rabarber. De smaak komt enigszins overeen, al vind ik de duizendknoop zelf iets zachter van smaak en structuur. Van de scheuten kan je goed jam, compote of siroop maken en verwerken in taarten. Ook hartig is de duizendknoop prima te gebruiken. Door de scheuten even in bouillon te koken wordt dit een prima bijgerecht. De wat dikkere scheuten kunnen zowel zoet als hartig worden gevuld.