Elk jaar beginnen nieuwe leden vol enthousiasme hun toegewezen tuin op te schonen. Als al het ongewenste groen verwijderd is komen de plantje en is het vol verwachting afwachten! Na een paar weken maar weer eens kijken of de eerste oogst er is….en ja de tuin is groen…maar niet met wat er in is gezet.
Dan begint de strijd tegen het onkruid wat menig nieuw tuinlid tot wanhoop drijft. Gedesillusioneerd wordt aan het eind van het jaar de tuin opgegeven… waarom lukt het niet en waarom zijn al die andere tuinen zo schoon?
Vaak gaat het al mis met de eerste opschoonbeurt. Met de schep worden grote hoeveelheden grond omgespit waarbij wortelstokken in stukjes worden gehakt en verspreid over de tuin. Elk stukje kan weer uitgroeien. Zie hier de draak met de vele koppen!
Hoe voorkom ik een al te groene tuin:
- Gebruik op plaatsen waar wortelstokken groeien (kweekgras, zevenblad, brandnetel, wingert e.d.) een riek i.p.v. de schep om de grond om te gooien. Dan blijven de wortelstokken heel en kun je ze er makkelijk uithalen. Gooi deze wortelstokken thuis in de groenbak.
Heb je een hele tuin vol met wortelstokken, dan is ook het volgende te overwegen:
Laat de tuin in het voorjaar frezen door de werkplaats (informatie via de winkel). Dek de grond af met worteldoek of zwart plastic en laat er gedurende een jaar pompoenen over groeien.
Door het frezen worden alle wortelstokken in stukjes gehakt. Een groot deel zal weer willen uitlopen, maar krijgt geen licht door het plastic en sterft alsnog af. Het jaar erop zal alleen aan de randen nog wat opkomen dat makkelijk met de hand is te verwijderen. - Heermoes (Paardenstaart) heeft wortelstokken die tot op het witte zand groeien. Deze zijn er bijna niet uit te krijgen. Heermoes kan niet goed tegen schaduw. De tuin goed vol met planten zetten helpt, afdekken ook.
Veel schoffelen helpt maar omdat de wortelstokken dan vlak onder de grond worden doorsneden, onstaan eerder zijscheuten.
Trek de planten uit de grond (dan breken ze dieper af) totdat de wortelstokken uitgeput raken.
Overigens zijn er tuinleden die zweren bij een gier van Heermoes tegen schimmels.
- Verwijder bij onkruid met penwortels de hele wortel (b.v. distel, zuring, paardebloem).
- Ander onkruid kan in een diepe kuil worden gegooid en toegedekt. Zo verlies je ook geen grond.
- Ga in het hoogseizoen minimaal 1x per week een dagdeel naar de tuin. Maak er een vast tijdstip in je weekagenda van.
Deel de tuin in in handzame stukken (e.v.t. met een paadje eromheen). Dan kun je elke keer een stuk opschonen en lijkt de tuin geen uitzichtloos karwei. - Zet in het hekwerk grindtegels (60×40 cm) rechtop, minstens 30 cm in de grond, 10 cm erboven. Dan groeien de meeste wortelstokken van de buren niet door in de eigen tuin. Laat het gaas van het hek tot boven de tegelrand lopen, niet in de grond want dan is het onkruid tussen het gaas niet goed te verwijderen.
- Als je schoffelt, laat het onkruid opdrogen en verwijder het daarna alsnog. Maar als het gaat regenen heeft schoffelen weinig zin.
- Worteldoek ziet er niet echt mooi uit maar werkt uitstekend onder pompoenen, courgettes e.d. Het zwarte worteldoek wordt snel warm in de zon waardoor deze planten ook beter groeien.
Knip midden in het doek een paar kruizen en zet daar de gewenste planten in. Worteldoek moet los op de grond liggen anders groeit het onkruid door het doek heen. Leg alleen aan de randen wat stenen om te voorkomen dat je het doek niet elke keer bij de buren moet gaan zoeken. Worteldoek heeft geen nut onder de bestrating!
Worteldoek moet in de winter opgeruimd worden. Het is anders een welkome (?) schuilplaats voor slakken en schadelijke insecten om de winter door te komen. Leg het pas weer terug vlak voordat de planten in de grond gaan. - Laat onkruid nooit in bloei schieten, trek het er op tijd uit. Als het zaad zich verspreid kun je van voor af aan beginnen. De meeste oudere tuinen zijn zo schoon omdat er vrijwel geen onkruidzaad meer in zit.
- Dek de grond af! Gebruik stro, houtsnippers, compost of worteldoek.
Met worteldoek kun je hoog opgeschoten onkruid vrij snel verstikken om een onbewerkte tuin weer onder controlle te krijgen. Daarna moeten alsnog de bestaande wortelstokken en penwortels verwijderd worden.
Stro, houtsnippers en andere vormen van mulchen verbeteren de grond. Het versterkt het bodemleven en houdt vocht en voeding vast. Deze manier van afdekken werkt vooral goed tegen nieuw opschietend onkruid.